E-Commerce

01
Fokus

Koncept

Nije samo trend u pitanju, već Vaše poslovanje. Današnji način poslovanja bilo koje kompanije/ firme prvenstveno se vezuje za komunikaciju sa klijentima. Kako doći u kontakt s njima, kako prezentovati proizvod koji prodajte? Da, ima načina, kao što su tv reklama, oglasi, flajeri, vizit kartice itd. Ali, koliko potencijalnih klijenata na taj način može doći do Vas? Vrlo malo, skoro ništa. Tv reklama je skupa, flajeri i vizit kartice danas skoro niko ne čuva. Na kraju, kada izračunete troškove takvog vida oglašavanja, dođete do zavidne sume novca. Šta ste dobili time? Ništa, naravno.

Sada se pitate, pa šta onda dobijam izgradnjom online radnje?

Danas su svi i sve je na internetu. Jednostavnim unosom reči u pretraživač za sekundu dobijate ono što tražite bilo da su patike, tv, dekoracije stanova, kuća, majstori, poručivanje hrane, novi posao itd. apsloutno svega ima na internetu. Bilioni dolara, bukvalno se (na dnevnom nivou) okrene poslovanjem preko interneta u celom svetu. Stavrno impozantna suma! Kako da jedan deo kolača dobijete Vi!?

02
On-Line Trgovina

Usluge izrade
On-line prodavnice

Kompletno E-commerce rešenje je razvijano po poslednjim web standardima, sa “SEO” segmentom za svaki pojedinačni proizvod, kao i za svaku stranu sajta.

Iskoristite pun potencijal internet tržišta i svom poslu dati mogućnost da se neprekidno razvija i napreduje.

03
Istorija
On-line Trgovine

Zanimljive informacije

Kupovinu na mreži je 1979. godine izumeo preduzetnik Majkl Oldrič u Ujedinjenom Kraljevstvu. Aldrič je uspeo da poveže modifikovanu domaću televiziju sa računarom za obradu transakcija sa više korisnika u realnom vremenu preko telefonske linije. Sistem je plasiran na tržište 1980. godine i ponuđen kao sistemi između preduzeća koji su potom prodavani u Velikoj Britaniji, Irskoj i Španiji.

Book Stacks Unlimited, onlajn knjižara koju je stvorio Charles M. Stack 1992. godine, bila je jedno od najranijih iskustava potrošača u kupovini. Stackova prodavnica počela je kao pozivna oglasna tabla tri godine pre nego što je Amazon osnovan. Godine 1994. Book Stacks Unlimited se preselio na Internet kao Books.com i na kraju ga je kupila Barnes & Noble.

Rana vremenska linija e-trgovine

Razvoj elektronske razmene podataka (EDI) 1960-ih otvorio je put elektronskoj trgovini. EDI je zamenio tradicionalno slanje dokumenata poštom i faksom omogućavajući digitalni prenos podataka sa jednog računara na drugi.

Trgovinski partneri bi mogli da prenose porudžbine, fakture i druge poslovne transakcije koristeći format podataka koji zadovoljava ANSI ASC Ks12, preovlađujući skup standarda u Severnoj Americi za međuindustrijsku elektronsku razmenu. Kada se porudžbina pošalje, onda je pregleda VAN (mreža sa dodatom vrednošću) i usmerava na sistem za obradu naloga primaoca. EDI je omogućio neometani prenos podataka bez ikakve ljudske intervencije.

Izum Majkla Oldriča, za koji je ideja potaknuo razgovor sa njegovom suprugom o njihovoj nedeljnoj ekspediciji u kupovinu u supermarketu, uključivao je priključivanje televizora na njihov supermarket kako bi oni isporučili namirnice. Oldrič je skovao svoj izum „telešoping“ (kupovina na daljinu), koji se može posmatrati kao preteča moderne kupovine na mreži.

Od početka je bilo očigledno da će ovi rani napredak učiniti B2B kupovinu na mreži komercijalno unosnom. B2C ne bi bio uspešan sve do kasnije široke upotrebe računara i World Wide Weba. 1982. Francuska je pokrenula Minitel, onlajn uslugu koja je koristila Videotek terminalsku mašinu kojoj se pristupalo preko telefonskih linija. Minitel je bio besplatan za telefonske pretplatnike i povezao je milione korisnika na računarsku mrežu. Do 1997. godine, preko 7 miliona domova imalo je Minitel terminale. Minitel sistem je bio popularan pre nego što je pao u nemilost nakon uspeha interneta tri godine kasnije.

Godine 1990. Tim Berners-Lee i Robert Cailliau objavili su predlog za izgradnju „Hipertekt projekta“ pod nazivom „World Wide Web“. Inspiracija za ovaj projekat nastala je po uzoru na Dinatek SGML čitač licenciran od strane CERN-a. Iste godine, Berners-Lee je napravio prvi web server i napisao prvi web pretraživač. Ubrzo nakon toga, debitovao je na webu 6. avgusta 1991. kao javno dostupan servis na Internetu. Kada je Berners-Lee odlučio da preuzme zadatak spajanja hiperteksta sa internetom, proces ga je naveo da razvije URL, HTML i HTTP. Godine 1991. Nacionalna naučna fondacija je ukinula svoja ograničenja za komercijalnu upotrebu NET-a, što je dovelo do eksponencijalnog rasta kupovine na mreži. U septembru 1995. godine, NSF je počeo da naplaćuje naknadu za registraciju imena domena. Broj imena domena brzo je porastao na dva miliona do 1993. Do tog vremena, uloga NSF-a na Internetu je došla do kraja i veliki deo nadzora je prebačen na komercijalni sektor. Od početka je bilo mnogo zabrinutosti oko bezbednosti kupovine na mreži. Međutim, razvoj bezbednosnog protokola, Secure Socket Laiers (SSL)—sertifikat za šifrovanje koji je kreirao Netscape 1994. godine, obezbedio je bezbedno sredstvo za prenos podataka preko interneta. Web pretraživači su bili u mogućnosti da identifikuju da li sajt ima autentifikovan SSL i na osnovu toga odrede da li se sajtu može verovati ili ne. Sada je SSL protokol za šifrovanje vitalni deo web bezbednosti, a verzija 3.0 je postala standard za većinu web servera danas.

Pojavljuju se glavna tržišta: Amazon, eBai i platforme za e-trgovinu

Sredinom 90-ih došlo je do velikog napretka u komercijalnoj upotrebi Interneta. Jedan od prvih sajtova za e-trgovinu bio je Amazon, koji je počeo 1995. kao onlajn knjižara, ali je prerastao u najveći onlajn prodavac na svetu. Tradicionalne knjižare od cigle i maltera bile su ograničene na oko 200.000 naslova. Amazon, budući da je samo onlajn prodavnica bez fizičkih ograničenja, bio je u mogućnosti da kupcu ponudi eksponencijalno više proizvoda. Amazonov asortiman se proširio tokom godina i sada uključuje muziku, preuzimanje video zapisa, elektroniku, odeću, nameštaj, hranu i igračke. Maloprodajni gigant je bio jedan od prvih onlajn prodavaca koji je dodao korisničke recenzije i skalu ocenjivanja za svoje proizvode. Recenzije proizvoda se sada smatraju jednom od najefikasnijih taktika za povećanje prodaje i izgradnju poverenja kupaca. Ostale priče o uspehu na tržištu e-trgovine uključuju eBai, sajt za onlajn aukcije koji je debitovao 1995. godine, i Etsi, koji je pokrenut 2005. godine i do 2019. je zabeležio ukupnu bruto prodaju robe od 4,97 milijardi dolara na globalnom nivou. Krajem 1990-ih takođe su se pojavile nove opcije platforme za e-trgovinu za trgovce. Mivin prvi proizvod za e-trgovinu zasnovan na katalogu lansiran je 1997. godine, dostigavši široku distribuciju kasnih 1990-ih. Amazon je 2005. godine pokrenuo Amazon Prime, članstvo koje nudi besplatnu dvodnevnu isporuku unutar susednih Sjedinjenih Država za sve kupovine koje ispunjavaju uslove uz fiksnu godišnju naknadu. Članstvo je brzo postalo popularno, vršeći pritisak na druge trgovce da ponude brze i jeftine opcije isporuke.

Kako je sve više ljudi počelo da posluje na mreži, postala je očigledna potreba za bezbednom komunikacijom i transakcijama. Godine 2004. formiran je Savet za standarde bezbednosti industrije platnih kartica (PCI) kako bi se osiguralo da preduzeća ispunjavaju različite bezbednosne zahteve. Organizacija je stvorena za razvoj, unapređenje, skladištenje, širenje i implementaciju bezbednosnih standarda za zaštitu podataka o korisničkim računima.